Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği ve İstanbul Kültür Üniversitesi'nin (İKÜ) iş birliği ile gerçekleştirilen 23. Uluslararası Psikolojik Danışma ve Rehberlik Kongresi bu yıl, ‘Sürdürülebilir Kalkınma için Psikolojik Danışma ve Rehberlik’ temasıyla 13-15 Haziran tarihlerinde Akıngüç Oditoryumu ve Kültür Merkezi'nde düzenlendi.
23. Uluslararası Psikolojik Danışma ve Rehberlik Kongresi; İstanbul Vali Yardımcısı Dr. Yaşar Aksanyar, İKÜ Mütevelli heyet Başkanı Dr. Bahar Akıngüç Günver, Türk PDR Derneği Genel Başkanı Uzm. Psk. Dan. Oğuz Özat, İKÜ Eğitim Bilimleri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Alim Kaya’nın açılışını yaptıkları Kongreye Türkiye genelinde kamu ve özel sektörden PDR Uzmanları, eğitim yöneticileri ve öğretmenler de katıldı. İstanbul Vali Yardımcısı Dr. Yaşar Aksanyar, 3 gün süren kongrenin açılış konuşmasında “Bugün toplumda kendini tamir edemeyen bireyler fazlalaşıyor. Toplumun psikolojisini incelememiz çok önemli.” dedi.
“DİSİPLİNLERARASI REHBERLİK BÜROSU HAYATA GEÇİRİLDİ”
Mütevelli Heyet Başkanımız Dr. Bahar Akıngüç Günver, PDR Kültürünün gelişmesi ve yaygınlaştırılması için Kültür Koleji’nin kuruluşundan bu yana önemli adımlar attığına dikkati çekerek şunları söyledi:
“Onursal Başkanımız ve Kurucumuz Fahamettin Akıngüç’ün 60’ların Amerikası’nda Philadelphia ve Pittsburg’da yaptığı okul incelemelerinden edindiği gözlemler, 1968’de Türkiye’de ilk kez Kültür Kolejinde kurulan Rehberlik Bürosunun da temellerini oluşturdu. Yurda döndüğünde MEB’in yeni kurmuş olduğu, Test ve Rehberlik Genel Müdürlüğünde çalışan, yurt dışında eğitim almış uzmanlarla görüşerek disiplinlerarası rehberlik bürosunu hayata geçirdi.”
“PDR VE ARAŞTIRMACILARIN SORUMLULUĞU BÜYÜK”
Üniversitede hizmete açılan ve geleceğin genç PDR’cilerini yetiştiren Eğitim Bilimleri Bölümünün çalışmalarına da değinen Dr. Akıngüç Günver, “Nesillerin değiştiği, öğrenmenin, öğretmenin yeniden tarif edildiği, psikolojik refahın hayati önem taşıdığı bu çağda, nitelikli PDR uzmanları ve araştırmacıları çok büyük bir sorumluluk üstleniyorlar.” ifadelerini kullandı.
“300 BİLDİRİ 550 KATILIMCI VAR”
Eğitim Bilimleri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Alim Kaya, “Bu bizim psikolojik danışma camiası olarak en prestijli kongrelerimizden bir tanesi. Kongremizde yaklaşık 300 bildiri, 5 panel, 21 çalıştay yapılacak. Ülkemizin 70 üniversitesinden yaklaşık 550 katılımcımız var. Bu katılımcılarımız büyük ölçüde psikolojik danışma rehberlik alanının akademisyenlerinden oluşuyor. Uygulamadaki okullarımızda çalışan psikolojik danışmanlarımız var.
Kongrede ağırlıklı olarak biz sürdürülebilir kalkınma ana temasını seçtik. Sürdürülebilir kalkınmanın altında aslında herkes için eşit, adil bir dünya düzeni ve doğaya, çevreye saygılı bir dünya özlemi yatıyor. Kendi kongremizin rutin çalışmalarını yaparken bir taraftan da böyle bir konuya, sürdürülebilir kalkınma olgusuna yaklaşımına da dikkat çekmek ve tepeden tırnağa kadar katkıda bulunmak istiyoruz.” açıklamasını yaptı.
“YENİ İLETİŞİM AĞI VE İŞ BİRLİĞİ AĞI DA OLUŞTURUYOR”
Necmettin Erbakan Üniversitesi, Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi Dekanı ve Rehber Eğitim Psikoloji Danışmanlık Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erdal Hamarta ise “Buradaki çalışmalarımız hem okullarda çalışan psikolojik danışmanların hem de okul dışında Adalet Bakanlığında veya aile danışmanlığı alanında, kariyer danışmanlığı alanında çalışan arkadaşlarımızın karşılaştıkları problemlerdir. Kongre, çözümlere yönelik ürettikleri bilgiler veya alanda ortaya çıkan yeni bilgilerin, saha çalışanlarıyla paylaşıldığı bildirilerden oluşuyor. Tabii kongreler sadece bilgilerin paylaşıldığı değil aynı zamanda da yeni iletişim ve iş birliği ağlarının oluşturduğu yerdir.” dedi.
“AMERİKA’DAN SONRA EN İYİ TÜRKİYE”
Uzm. Psk. Dan. Oğuz Özat; “Ruh sağlığı, psikolojik danışma ve okul dayanışma ve rehberlik hizmetleri alanındaki en büyük akademik kongremizi gerçekleştiriyoruz. Burada akademisyenler, öğrenciler saha çalışanları psikolojik danışmanlar buluşuyor. Bu programı alanımıza katkı sağlaması, bilimsel gelişmeler, çalışmalar sunulması yönünde önemli buluyoruz. Aslında psikolojik danışmanların bir şöleni gibidir. Psikolojik, rehberlik hizmetleri sistem olarak Amerika'dan sonra en gelişmiş Türkiye'dir. Burada yapılan bilimsel ve akademik çalışmalar, bizlerin alanımızdaki mesleki gelişimine katkı sağlayacak” şeklinde konuştu.